ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων – Οι υπουργοί επιβάλλουν και οι επιστήμονες επικυρώνουν

 

Διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων - Οι υπουργοί επιβάλλουν και οι επιστήμονες επικυρώνουν
Διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων – Οι υπουργοί επιβάλλουν και οι επιστήμονες επικυρώνουν

Διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων – Οι υπουργοί επιβάλλουν και οι επιστήμονες επικυρώνουν

Διέρρευσε μέρος των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων από τα οποία, μεταξύ άλλων, προκύπτουν οι διαφωνίες των ειδικών αλλά και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα πρακτικά, που αρνείται να παραδώσει η κυβέρνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα τονίζει πως από τα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης, οι αποφάσεις και τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί από τους ειδικούς, αλλά από τη «γραμμή» που έδωσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

Ότι τηρούνται πρακτικά με γραμματείς, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές.

Ότι ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής στις τελικές τους αποφάσεις.

Να σημειώσουμε ότι μόλις πριν ένα μήνα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωνε για το θέμα ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών, θα έπληττε «την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής».

Μάλλον την ευθυκρισία των πολιτικών θα έθιγαν όπως αποκαλύπτεται! Τα πρακτικά αυτής της επιτροπής, των επιστημόνων, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δεν αναφέρονται σε καμία υπουργική απόφαση.

Λογικό είναι η κυβέρνηση να μην επιθυμεί να βγουν στη δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα έχουν προαποφασιστεί και η επιτροπή απλώς τα νομιμοποιεί.

Για του λόγου το αληθές, στο πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους:

Πρακτικά 19 Μαρτιου 21

«Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».

Επαναλειτουργία κομμωτηρίων

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνει στην επιτροπή ότι οι επόμενες δράσεις θα πρέπει να κινούνται σε δύο πυλώνες, αυτόν της δημόσιας υγείας και αυτόν της ψυχολογικής αποσυμπίεσης της κοινωνίας: «Στον πρώτο πυλώνα οι κύριες δράσεις είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση του testing, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά. Στον δεύτερο πυλώνα είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί κατά το δυνατό ο υπαίθριος δημόσιος χώρος και να δοθεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για την εν λόγω αξιοποίηση κυρίως με δράσεις που δεν επηρεάζουν σημαντικά τη μετάδοση της νόσου».

Οπως φαίνεται από τα πρακτικά που αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», τα μέλη της επιτροπής ακολούθησαν τις εισηγήσεις ή τις επιθυμίες της κυβέρνησης και βάσει αυτών των επιθυμιών «εισηγήθηκαν» και τα μέτρα που θα έπρεπε και τελικά πήρε η Πολιτεία.

Αυτή ήταν η συνεδρίαση κατά την οποία η επιτροπή αποφάσισε την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, την επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, την επαναλειτουργία των δημόσιων πάρκων, της τέλεσης περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και τη δυνατότητα αλιείας από πλωτό σκάφος με κωδικό 6.

Διαφωνίες μελών 

Στο πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης, παρότι δεν καταγράφεται βάσει ποιων επιστημονικών δεδομένων ελήφθη η απόφαση, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής.

Η έλλειψη των επιστημονικών δεδομένων στα πρακτικά των συνεδριάσεων αλλά και η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, πέραν των λοιμωξιολόγων που θα έπρεπε να μελετούν τις επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, ακόμη και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες, είναι κάτι παραπάνω από φανερές. Οι αποφάσεις, όπως φαίνεται, λαμβάνονται με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό, με αναλύσεις σε θεωρητικό επίπεδο. Κρεσέντο αοριστίας και υποβολιμαίων αποφάσεων.

ΠΗΓΗ: www.pronews.gr – Ε.ΣΥ. ΔΑΦΝΗΣ 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΠΗΓΗ:https://e-synews.gr/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια