ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Αποκάλυψη:Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος

Αποκάλυψη:Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος e-synews.gr

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Αποκάλυψη:Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος
Αποκάλυψη:Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος

Αποκάλυψη:Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την επιδότηση των καταναλωτών αλλά και την φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο, σημειώθηκε νέο ρεκόρ στη χονδρεμπορική, με την τιμή να φτάνει στα 218,77 ευρώ η μεγαβατώρα. Τις βραδινές ώρες μάλιστα η τιμή έπασε τα κοντέρ φτάνοντας μέχρι και τα 759,92 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ωστόσο η τιμή χονδρικής στην αγορά ρεύματος παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση στα 153,95 ευρώ η μεγαβατώρα, με το μέγιστο να φτάνει στα 500 ευρώ η μεγαβατώρα στις 9 το βράδυ. Για ποιο λόγο καταγράφεται αυτή η σημαντική πτώση της τιμής;

Η ουσιώδης διαφορά που καταγράφεται στο ηλεκτρικό σύστημα σε σχέση με εχθές είναι η σημαντική αύξηση της κατανομής λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι λιγνίτες για σήμερα θα αντιπροσωπεύουν το 11,95% του ενεργειακού μείγματος όταν χθες βρίσκονταν στο 8%.

Με βάση τον προγραμματισμό του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, για σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,3,4,5, η μονάδα της Μελίτης και η μονάδα της Πτολεμαΐδας 5. Σήμερα δηλαδή θα ενταχθούν συνολικά 6 λιγνιτικές μονάδες, η συνεισφορά των οποίων αναδεικνύεται καθοριστική για τη συγκράτηση της τιμής στο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής, παρά την υποχώρηση, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού παραγόντων που επηρεάζουν συνολικά την αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχουν προκαλέσει τη μίνι κρίση στην περιοχή.

Γερμανία: Ξανά σε λειτουργία τα εργοστάσια λιγνίτη-04 10 2023 

Η Γερμανία θα επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια λιγνίτη που είχαν παροπλιστεί, ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα κρατήσει «τα φώτα αναμμένα», όταν κορυφωθεί η ζήτηση ενέργειας τον χειμώνα, μεταδίδει το Bloomberg.

Το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε σήμερα τη δυνατότητα ενεργοποίησης μονάδων που ανήκουν στη RWE και τη LEAG, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Η κίνηση θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου και στην αποφυγή ελλείψεων ανεφοδιασμού την προσεχή χειμερινή περίοδο.

Η ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους ανάγκασε τη χώρα να στηριχθεί περισσότερο στην καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού περιορίστηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η σταδιακή κατάργηση των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας την άνοιξη αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο την τροφοδοσία με ρεύμα, με κίνδυνο να εκλείψουν οι απαραίτητες πηγές πρόσθετης υποστήριξης.

Η επανενεργοποίηση των εργοστασίων άνθρακα ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να μείνει εντός κλιματικών στόχων. Η κυβέρνηση, παράλληλα, κατασκευάζει πρόσθετες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει το κενό ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζοντας νέες μονάδες που αργότερα θα μπορούν να μετατραπούν, ώστε να χρησιμοποιούν υδρογόνο.

Το υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι κλιματικοί στόχοι της Γερμανίας και ειδικότερα ο στόχος να καταργηθεί ο άνθρακας ιδανικά το 2030, αντί για το 2038, δεν επηρεάζονται από την απόφαση.

Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα αξιολογήσει τις πρόσθετες εκπομπές που θα προκληθούν από την επανενεργοποίηση των εργοστασίων λιγνίτη, προτείνοντας αντισταθμιστικά μέτρα μέχρι το καλοκαίρι.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τη χώρα να πλησιάσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 65% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

The post Αποκάλυψη:Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος appeared first on e-synews.gr.



source https://www.e-synews.gr/2024/07/24/apokalypsi-oi-lignites-richnoyn-tis-times-sti-chondriki-reymatos/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια