ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Πορτογαλία: Αποζημίωση σε 4.815 παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Εκκλησίας

Πορτογαλία: Αποζημίωση σε 4.815 παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Εκκλησίας e-synews.gr

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πορτογαλία: Αποζημίωση σε 4.815 παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Εκκλησίας
Πορτογαλία: Αποζημίωση σε 4.815 παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Εκκλησίας

Πορτογαλία: Αποζημίωση σε 4.815 παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Εκκλησίας

Η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποζημιώσει οικονομικά τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντός της Εκκλησίας, ορίζοντας τα ποσά που θα καταβληθούν κατά περίπτωση.

Μέλη της Διάσκεψης Επισκόπων της Πορτογαλίας (CEP) συναντώνται από τη Δευτέρα στο Ιερό της Φάτιμα στην κεντρική Πορτογαλία για να συζητήσουν την αποζημίωση, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Μια έκθεση τον Φεβρουάριο του 2023 από μια πορτογαλική επιτροπή που χρηματοδοτείται από την Εκκλησία διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς -κυρίως ιερείς- για επτά δεκαετίες.

Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι τα ευρήματά τους ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» και ο επικεφαλής της επιτροπής Πέδρο Στρεχτ πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100 ιερείς που είναι ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών παρέμειναν ενεργοί σε ρόλους της Εκκλησίας.
Τον επόμενο μήνα, η Εκκλησία ανακοίνωσε μια χούφτα βήματα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά επικρίθηκε έντονα επειδή δεν υιοθέτησε σκληρότερα μέτρα.
Ο επικεφαλής της CEP επίσκοπος Χοσέ Ορνέλας είπε ότι η συνέλευση της οργάνωσης ενέκρινε ομόφωνα τη χορήγηση αποζημίωσης, με αιτήματα να υποβάλλονται από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Είκοσι ένα άτομα έχουν ήδη ζητήσει αποζημίωση.

Στη συνέχεια, μια επιτροπή θα καθορίσει το ποσό που θα δοθεί σε κάθε θύμα και ένα νέο ταμείο CEP θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση των πληρωμών, είπε ο Ορνέλας.
Τα κριτήρια για την απόφαση των ποσών εξακολουθούν να εργάζονται, είπε ο Ορνέλας, εξηγώντας ότι δεν έχει οριστεί μέγιστο ποσό και θα ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα των υποθέσεων.
Ο Antonio Grosso, συνιδρυτής της ομάδας επιζώντων εκκλησιαστικής σεξουαλικής κακοποίησης Coracao Silenciado (Silenced Heart), έδειξε με το δάχτυλο την κατά περίπτωση προσέγγιση της CEP.
«Δεν ξέρω τι μεζούρα θα χρησιμοποιήσουν για να αξιολογήσουν την ταλαιπωρία των ανθρώπων, ανθρώπους που θα πρέπει να πουν ξανά τις ιστορίες τους για να δουν αν αξίζουν περισσότερα ή λιγότερα σεντ», είπε στο Reuters, υποστηρίζοντας ότι όλα τα θύματα πρέπει να λάβουν το ίδιο.
Ο Γκρόσο είπε επίσης ότι η CEP θα πρέπει να είναι προληπτική και να επικοινωνεί απευθείας με τα θύματα αντί να περιμένει από αυτά να ζητήσουν αποζημίωση.
«Περιμένοντας αιτήματα, η CEP δείχνει παθητική στάση», είπε ο Γκρόσο. «Δεν είμαστε ζητιάνοι».
Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν συγκλονίσει την Καθολική Εκκλησία σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιρλανδίας και της Γαλλίας.
Στη γειτονική Ισπανία, η Εκκλησία είπε τον Νοέμβριο ότι θα αποζημιώσει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ακόμη και σε υποθέσεις που δεν έχουν περατωθεί επειδή ο δράστης ιερέας πέθανε, σε μια αλλαγή από την προηγούμενη θέση της για το θέμα.
Ο Ορνέλας είπε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις και στα θύματα της Πορτογαλίας που κατηγορούν ιερείς που είναι τώρα νεκροί.

The post Πορτογαλία: Αποζημίωση σε 4.815 παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Εκκλησίας appeared first on e-synews.gr.



source https://www.e-synews.gr/2024/07/26/portogalia-apozimiosi-se-4-815-paidia-poy-ypestisan-sexoyaliki-kakopoiisi-apo-meli-tis-ekklisias/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια