Οι ερευνητές ανακαλύπτουν το φαινόμενο της ηλιακής θερμικής νησίδας που προκαλείται από μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα e-synews.gr
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΟι ερευνητές ανακαλύπτουν το φαινόμενο της ηλιακής θερμικής νησίδας που προκαλείται από μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα
Παρέχεται Από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ
Τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά εργοστάσια αυξάνουν τις τοπικές θερμοκρασίες, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ηλιακής θερμικής νησίδας που, αν και πολύ μικρότερο, είναι παρόμοιο με αυτό που δημιουργείται από αστικές ή βιομηχανικές περιοχές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Το εύρημα του Mitchell A. Pavao-Zuckerman, επίκουρου καθηγητή από το Κολέγιο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Maryland, και συναδέλφων του από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το Πανεπιστήμιο του Μάντισον-Ουισκόνσιν και το Κέντρο Αριστείας της Νεβάδα φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα θεωρητικά μελέτες εργασίας και μοντελοποίησης που προβλέπουν εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας θα μείωναν τις θερμοκρασίες γύρω τους παρεμποδίζοντας μέρος της δυνητικά θερμαινόμενης ενέργειας του ήλιου και μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική ενέργεια.
“Η κατανόηση του ενεργειακού ισοζυγίου – πώς η θερμότητα κινείται μέσα και έξω από τα οικοσυστήματα που αλλάζουν από φυσικές σε δομημένες ρυθμίσεις είναι μια μεγάλη αλλαγή για το μέλλον. Σκεφτείτε πώς τα φωτοβολταϊκά [ηλιακά] πάνελ απορροφούν και αντανακλούν ορισμένους τύπους ακτινοβολίας που εμποδίζει το έδαφος από κάτω από την ψύξη όπως θα έκανε κάτω από έναν κανονικό νυχτερινό ουρανό», είπε ο Pavao-Zuckerman. «Έχοντας αυτή τη γνώση στα χέρια μας, μπορούμε να μετριάσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δημιουργώντας νέα συστήματα για να κάνουν τους σταθμούς φωτοβολταϊκών να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να παράγουν άλλα συν-οφέλη».
Η διεπιστημονική ομάδα εξέτασε την επίδραση της «θερμικής νησίδας» των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιώντας πειράματα που κάλυψαν τρία διαφορετικά οικοσυστήματα της ερήμου στην Αριζόνα:
- ένα φυσικό οικοσύστημα της ερήμου,
- το παραδοσιακό δομημένο περιβάλλον ενός χώρου στάθμευσης που περιβάλλεται από κτίρια και
- ένα φωτοβολταϊκό (PV) εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της «θερμικής νησίδας» των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας περιορίζονταν σε ένα μόνο βιόγραμμα ή οικοσύστημα.
Για αυτήν τη μελέτη, η ομάδα όρισε το φαινόμενο της θερμικής νησίδας ως τη διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος γύρω από τον ηλιακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε σύγκριση με αυτή του τοπίου της άγριας ερήμου. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι θερμοκρασίες γύρω από ένα ηλιακό εργοστάσιο ήταν 5,4-7,2 °F (3-4 °C) υψηλότερες από τις κοντινές άγριες περιοχές.
Το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι υπάρχει δυνητικό κόστος θερμότητας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, αν και η προστιθέμενη θερμότητα διαχέεται γρήγορα και δεν μπορεί να μετρηθεί 100 πόδια μακριά από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Λαμβάνοντας υπόψη το εξωτερικό κόστος της ηλιακής ενέργειας, η ανακάλυψη αυτού του φαινομένου της θερμικής νησίδας μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με το πότε και πού θα μετατραπούν τα φυσικά οικοσυστήματα σε ηλιακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.
Ο Pavao-Zuckerman, ο κύριος συγγραφέας Greg Barron-Gafford της Σχολής Γεωγραφίας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και οι ερευνητές τους δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Scientific Reports σε μια εργασία με τίτλο “The Photovoltaic Heat Island Effect: Larger solar power plants αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας».
Οι συνεχιζόμενες μελέτες από την ομάδα θα επικεντρωθούν στον προσδιορισμό του πόσο μακριά από τους ηλιακούς σταθμούς φθάνουν οι αυξήσεις της θερμοκρασίας και στον μετριασμό των επιπτώσεων μέσω στρατηγικών όπως η ανάπτυξη φυτών δίπλα και κάτω από ηλιακούς συλλέκτες.
ΔΙΤΕ ΑΚΟΜΑ :
Μελέτη του Χάρβαρντ από το 2018 διαπίστωσε ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση
ΑΝ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ φωτοβολταϊκά ΣΥΝ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΣΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΚΑΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΕΡΙΧΝΑΝ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ…. ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ? ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;; ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ;;; ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ” ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΟΥ “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ CO2”;;;; ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ;;; ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ
ΜΟΝΟ Ε.ΣΥ. ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΝΟΗΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ
Έδιωξαν 5.000 δασοπυροσβέστες Έκαναν αρχηγό πυροσβεστικής τον κατηγορούμενο για το Μάτι Σ.Κολοκούρη
Το καρτέλ της φωτιάς ΟΤΑΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΣΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ….
Πυροσβεστική: 45 οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα
Το καρτέλ της φωτιάς-Εταιρείες που ερευνώνται για σκάνδαλα, επιλέχθηκαν από την Ελλάδα για αεροπυρόσβεση!!
The post Οι ερευνητές ανακαλύπτουν το φαινόμενο της ηλιακής θερμικής νησίδας που προκαλείται από μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα appeared first on e-synews.gr.
source https://www.e-synews.gr/2024/07/26/oi-ereynites-anakalyptoyn-to-fainomeno-tis-iliakis-thermikis-nisidas-poy-prokaleitai-apo-megalis-klimakas-fotovoltaika-parka/
0 Σχόλια